luni, 1 aprilie 2013

SUS CODRUTA ! JOS CODRUTA !...RUPE ASTA USL-UL ?



   De numirea Codrutei Kovesi la şefia DNA pare sa depindă soarta USL-ului.
   "Ruperea USL poate fi o varianta..." spune liderul liberalilor care vede trădare într-o asemenea numire. Este clar ca pentru liberali, numirea Codrutei Kovesi la şefia DNA ar reprezenta o victorie a lui Traian Basescu greu de ingurgitat.
   Premierul Victor Ponta care nu exclude posibilitatea unei astfel de numiri, nu pare ingrijorat de avertismentele disperate pe care i le transmit liberalii.  El pare sa ştie ca liberalii nu vor iniţia ruperea alianţei. Nu-i avantajeaza un astfel de demers. Vor înghiţi în sec si contrar declaraţiilor de la televizor, vor accepta. Numai ca din dorinţa lui Ponta si a PSD-ului de a fi vioara întai a guvernarii si disperarea PNL-ului de a-si vedea şeful preşedinte, castigator iese Traian Basescu.
   Unica raţiune pentru care a fost infiinţată Uniunea Social Liberală- "eliminarea lui Traian Basescu si a camarilei sale"- acceptata de 60% dintre alegători sub sloganul "dreptate pană la capăt" în înţelesul lui Ponta ajuns premier capata sensuri noi.
  În ciuda declaraţiilor de condamnare a tot ceea ce înseamnă ideea de "basism", premierul Victor Ponta, pare, tot mai pătruns de necesitatea compromisului cu Traian Basescu. Pactul de coabitare pe care l-a semnat cu acesta si sugestiile venite pe diverse cai de la Bruxelles, par a fi doua jaloane importante care ghidează activitatea si acţiunile premierului. În numele stabilitatii politice si a unei coabitări semnate pe şest, în fapt de seara, Victor Ponta risca sa fie perceput de votanţi antibasescu un nou Boc.
   Măcar, comportamentul lui Boc din perioada guvernarii sale, avea un sens. El îi datora tot lui Traian Basescu. Îl făcuse şef peste partid si dintr-un "Neica Nimeni" îl cocoţase în jiltul de prim-ministru...Boc îşi plătea datoria fata de preşedinte cu umilinta si slugarnicie.
   Cu Victor Ponta este altfel. El a primit puterea de la popor. Jiltul de prim-ministru i l-a dat votul covarşitor din 9 decembrie, iar poporul nu-i datoreaza nimic preşedintelui. Cand ai 70% în spate, nu mai cerşeşti asa cum a făcut Ponta, înţelegere si recunoaştere de la duşmanul celui care ti-a dat puterea. Te impui...iar dacă nu obţii ce vrei...lovesti. Îi rupi capul (politic) celui care ti se impotriveste. Nu faci pacte si înţelegerii ascunse pentru ca cine face pact cu "diavolul" devine la randul sau "diavol". 
   Efectul cel mai pervers a actiunii "impaciuitoare" fata de preşedinte este subminarea si desfiintarea discursului lui Antonescu care, pentru a pastra electoratul de partea sa în vederea alegerilor prezidentiale din 2014, este nevoit sa le de-a satisfactie celor care cer "sa fie scapati de Traian Basescu".
   Pozitianarea celor doi copresedinti pe pozitii diametral opuse fata de acesta iminenta numire este data de functiile pe care cei doi, în acest moment, le ocupa.
   Victor Ponta, premier interesat de stabilitate si o imagine cat mai buna în ochii liderilor europeni este adeptul compromisului. Pentru el semnarea unui acord de coabitare nu mai are insemnatatea unui "pact cu diavolul", ci are insemnatatea unei minime înţelegeri pentru stabilitatea si binele tarii. La fel cum numirea în fruntea DNA- a procurorului ce coordona prigoana votantilor de la referendum din vara anului trecut, sau care "aresta" listele electorale pe baza carora s-a stabilit cvorumul- nu mai reprezinta o trădare a sperantelor celor care si-au dorit eliminarea influientelor politice din justitie, ci doar, rezolvarea unei situatii neplacute, ce se perpetueaza de multa vreme si care risca sa strice pe plan extern imaginea tarii.
   De partea cealalta Crin Antonescu , care inca nu si-a jucat meciul final este obligat sa pastreze intact mesajul USL. El este nevoit sa mentina vie în mintea alegatorilor si dezamagirea si durerea provocate de deciziile politice ale preşedintelui. Daca ar renunta la acest mesaj ar ramane un candidat pentru functia de preşedinte, fara discurs sau si mai grav, fara alegători. El trebuie sa ramana în mintea antibasistilor ultima reduta impotriva coabitarii cu Traian Basescu. Opozitia sa fata de numirea Codrutei Kovesi la şefia DNA, are la nivel politic dar si simbolic, caracterul unei decizii definitive dar nu si executorii.
  Chiar dacă Antonescu spune electoratului ce vrea acesta sa auda iar Ponta face ce-i cere Uniunea Europeana si actul de coabitare, nu cred ca acest dublu limbaj va duce la ruperea USL-ului.
  Nici Antonescu nu-si doreste asta, nici Ponta. Deocamdata !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu