marți, 2 aprilie 2013

HAINEALA I-A DAT CU FLIT CODRUTEI !!!

HAINEALA IN AFARA LEGII – Sectia de procurori a CSM l-a detasat fraudulos pe Daniel Morar pe functia de prim adjunct al Procurorului General. Detasarea in cadrul aceleasi institutii nu este posibila! Adjuncta lui Morar, procuroarea Gabriela Scutea, nu putea solicita in numele PICCJ detasarea sefului ei intrucat exista un grav conflict de interese. CSM s-a substituit ministrului Justitiei

Miercuri, 27 martie 2013 17:27 | Scris de Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print | email

Institutii - Csm

 

Detasarea procurorului Daniel Morar pentru 6 luni in functia de prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei, prin Hotararea Sectiei de procurori a CSM condusa de Oana Haineala (foto 1) constituie o grava nelegalitate, care demonstreaza ca legea nu mai conteaza cand e vorba de omul lui Traian Basescu. Nelegalitatea acestei detasari este evidentiata de trei aspecte:

1 - o detasare nu este posibila in cadrul aceleiasi institutii;

2 - detasarea se poate face numai la solicitarea sefului institutiei, care in cazul nostru era acelasi Daniel Morar si nu putea fi ceruta de adjuncta lui Morar, Gabriela Scutea (foto 2) care nu putea sa intervina in favoarea sefului ei – conflict de interese;

3 - detasarea nu putea viza functii care potrivit legii sunt atributul exclusiv al ministrului Justitiei, care face propuneri catre Presedintele Romaniei;

CSM-ul Oanei Haineala pretinde ca a „interpretat sistematic legea”

Marti 25 martie 2013, Sectia de procurori condusa de Oana Haineala a hotarat cu unanimitate de voturi detasarea lui Daniel Morar (delegat in functia de prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei pana la 2 aprilie 2013 de fosta sefa a PICCJ Laura Kovesi) incepand cu data de 2 aprilie 2013 pe aceeasi functie de prim adjunct al Procurorului General al Romaniei. Legalitatea detasarii, pretinde CSM, s-a bazat pe "interpretarea sistematica a legii".

Aceasta detasare este o noua manevra de mentinere cu orice pret a lui Daniel Morar in fruntea PICCJ si reprezinta o grava incalcare a legii pentru urmatoarele considerente:

1 - o detasare nu se poate face decat de la o institutie la alta, in cazul nostru de la un parchet la altul; aceasta intrucat Daniel Morar este procuror cu grad de parchet de inalta curte si a activat continuu din 2005 si pana in prezent in PICCJ (din care face parte si DNA). Contactati de Lumeajustitiei.ro, oficialii PICCJ ne-au declarat ca Daniel Morar, desi are grad profesional de procuror de inalta curte, ar proveni in fapt de la Parchetul Curtii de Apel Cluj. Numai ca o asemenea explicatie, atat pentru PICCJ cat si CSM putea sta in picioare doar daca se astepta ca mandatul lui Morar in fruntea PICCJ sa inceteze, apoi acesta sa se intoarca la PCA Cluj, si numai dupa preluarea functiei de procuror la PCA Cluj (asta daca nu invoca dreptul de a ramane in PICCJ ca urmare a dobandiri gradului maxim profesional) se putea opera o eventuala detasare;

2 - detasarea se poate face numai la solicitarea sefului institutiei, care in cazul nostru era acelasi Daniel Morar, iar adjuncta Gabriela Scutea nu putea cere detasarea sefului ei – conflict de interese;

Potrivit art 58 din Legea 303/2004, CSM poate dispune o detasare „la solicitarea institutiei”. CSM a anuntat oficial ca detasarea lui Morar la PICCJ pentru 6 luni, cu incepere de la 2 aprilie 2013, a fost solicitata in numele institutiei de Gabriela Scutea, care este adjuncta lui Daniel Morar. Problema este ca un adjunct al lui Daniel Morar, nu putea solicita detasarea sefului sau. O data pentru ca exista un reprezentant al institutiei in persoana lui Daniel Morar, care nu putea sa delege sub nicio forma unui subaltern sarcina solicitarii propriei delegari. De altfel, nici macar Daniel Morar nu putea sa solicite in numele PICCJ propria sa delegare. Si in cazul lui Morar si in cazul lui Scutea se poate vorbi de un conflict de interese evident. In acest sens, ne intrebam daca nu cumva aceasta situatie frizeaza infractiunea de conflict de interese?

3 - detasarea nu putea viza functii care potrivit legii sunt atributul exclusiv al ministrului Justitiei, care face propuneri catre Presedintele Romaniei;

Potrivit art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, functiile de sefi ale marilor parchete nu puteau face obiectul unei detasari, intrucat: „Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani în functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data”.

Concluzia: CSM nu avea competenta sa dispuna numiri, fie ele si provizorii, pe functii care sunt de competenta exclusiva a ministrului Justitiei si Presedintelui Romaniei, el neavand decat dreptul sa dea un aviz, cu caracter pur consultativ. Mai mult, daca ar fi putut cu adevarat, ne intrebam de ce autorii acestei detasari frauduloase s-au mai obosit sa-l detaseze pe Morar prim-procuror adjunct si de ce nu l-au detasat direct Procuror General al Romaniei? Absurdul si nelegalitatea situatiei sunt evidente....


   Senzational !!! Am trait s-o vad si pe asta...!!!
Basistii sa-si scoata ochii intre ei, sa-si de-a la gioale si sa-si traga scaunul unul altuia.
   Ceea ce nu a reusit opinia publica, Crin Antonescu, Dana Grecu sau Mircea Badea chiar sub amentirea "ca-l da cu capul de birou", si anume, sa-l convinga pe Victor Ponta sa renunte la numirea Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA, a reusit, contrar tuturor asteptarilor din clasa politica si nu numai, Oana Haineala Schmidt, sefa CSM. Cunoscuta drept o apropiata a lui Traian Basescu si a intereselor sale in justitie, Oana Haineala impreuna cu sectia de procurori din cadrul CSM, s-au pus in cale carierei de viitor sef al DNA a Laurei Codruta Kovesi.
   Venit la CSM ca sa "transpuna in practica" intelegerea cu presedintele Traian Basescu, care prevedea inlocuirea procedurii de selectie a persoanelor pentru functiile de conducere ale parchetelor cu negocierea si impartirea acestor functii pe principiul "una mie una tie", Victor Ponta a anuntat, la iesire, ca numirea acestora se amana si ca cel mai probabil va desemna un nou ministru al justitiei care sa mearga pe o procedura "de selectie a viitorilor procurori sefi" similara cu cea discutata de Mona Pivniceru si Comisia Europeana.
"Opinia este de a merge pe o procedura de selectie cu toate acele etape...Probabil voi numi intai un nou ministru al justitiei care va stabili aceasta procedura." a spus premierul.
    Ce a determinat acesta schimbare de 180 de grade? Pozitia sectiei de procurori din cadrul CSM care in unanimitate, a solicitat ministrului interimar al justitie, Victor Ponta " realizarea unei proceduri de selectie pentru persoanele care urmeaza sa fie nominalizate la functiile cheie din Ministerul Public"
   Asadar... la loc comanda !!! Ne intorcem la procedura intiata de "catastrofa" Mona Pivniceru. 
   Visul lui Traian Basescu de a o numi pe Laura Codruta Kovesi la sefia DNA cu spijinul lui Ponta, a fost curmat chiar in "casa domnului" de catre "basisti".
   Circula un zvon cum ca Oana Haineala ar fi interesata sa speculeze disputa dintre presedinte si premier, privind numirea Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA, sa-si faca cartile si sa devina o solutie de rezerva in negocieri. Cum acesta posibilitate a picat intrucat Victor Ponta fusese convins de necesitatea numirii lui Kovesi, cred ca rautatea si invidia feminina a rabufnit si a blocat procedura.
  Nu cred ca Oana Haineala i-a dat un sut in cur nasului pe care-l poarta in suflet dar totusi pare pana in acest moment o decizie diametral opusa fata de interesele presedintelui in acesta chestiune.
 
P.S. O stire de ultim moment arata ca Bruxelles iritat de posibilitatea unui troc politic intre Traian Basescu si Victor Ponta a atentionat CSM, via Haineala, ca trebuie respectate procedurile implementate de Mona Pivniceru in cazul numirii celor doi procurori sefi. Ceea ce inseamna ca tupeul Oanei Haineala, are in spate sprijinul mai marilor europeni. Acum inteleg de ce Traian Basescu tace.
   Si eu care credeam ca Dumnezeu a mai salvat un "basist" !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu