joi, 28 februarie 2013

"RAZGANDILA" S-A SUCIT IAR !


   Nu au trecut nici doua saptamani de la momentul in care presedintele se vedea parasind scena politica dupa terminarea mandatului si imbracand hainele unui bunic ce-si plimba nepoteii prin parc, sau poate chiar la o terasa.
  Ei bine...s-a razgandit ! Daca n-a putut sa-si dea demisia in cinci minute, nu se vede nici pensionar.
  La o intalnire cu reprezentantii romanilor din Austria, presedintele a declarat ca va ramane activ in viata politica dupa ce isi va incheia mandatul in 2014. 
  " Recunosc ca la un moment dat am spus ca dupa ce-mi termin mandatul, nu ma mai intereseaza, vreau sa fiu om liber, nu vreau sa mai aud de politica. Cred ca a fost precum cea cu demisionez in cinci minute...Sper ca o sa raman activ in viata politica, in viata publica...Am ajuns la concluzia ca nu pot fi pensionar" a spus Traian Basescu.
  Pentru cei cat de cat familiarizati cu viata politica din ultimii zece ani, razgandirea presedintelui nu reprezinta nimic nou sub soare. Traian Basescu ne-a obisnuit de-a lungul timpului cu astfel de suceli, razgandeli si reevaluari. De la celebra "demisionez in cinci minute" s-a sucit si s-a contrazis singur de foarte multe ori. Uneori la misto pe principiul "ba prostilor voi chiar ma luati in serios", alte ori cum singur a afirmat "sub influienta bauturilor alcoolice".
  Totusi, ce la facut pe presedinte sa se razgandeasca inca o data si sa treaca atat de usor de la " va spun sub cuvant de onoarea, ies din politica" la " nu pot fi pensionar" ?
   In plan imediat, declaratia presedintelui este un raspuns la intrebarea "eu cu cine votez?" care ii framanta pe membrii PDL, un sprijin substantial pentru Elena Udrea in batalia pentru sefia partidului.  Daca tinem cont ca de curand presedintele a spus ca nu va colabora cu PDL-ul condus de Vasile Blaga, sprijinul pentru Elena Udrea este din ce in ce mai evident. E drept ca si Blaga, s-a repezit sa-l anunte pe presedinte ca este oricand binevenit in partid, numai ca, pentru presedinte doar Elena Udrea reprezinta garantia pastrarii unui loc caldut pentru revenirea sa din 2014.
  Ce uita Traian Basescu cand isi propune sa ravina in PDL este ca "iarna nu-i ca vara". Nici domnia sa nu mai este pentru partid locomotiva de alta data, nici partidul nu mai este PDL-ul anilor 2004-2008. Locomotiva si-a pierdut energia in dispute si scandaluri fara sfarsit iar partidul parazitat de tot felul de baroni imbuibati din bugetul statului a ajuns o martoaga politica fara vlaga si cu muschii atrofiati.
   Este posibil ca prin revenirea presedintelui in partid acesta sa fie "propulsat" spre un meritoriu 4% din preferintele alegatorilor..., daca nu cumva se sparge pana atunci.
   In plan personal este posibil ca presedintele sa fi realizat, acum la final de mandat, ca toate proiectele sale politice au esuat si sa isi doreasca sa se bata in continuare pentru realizarea lor. S-a luat la tranta cu sistemul ticalosit si corupt si a sfarsit prin a se contamina de toate bolile acestuia. A pariat pe o singura carte, dar a sfarsit prin a o folosi doar in cacialmaua politica facand si desfacand partide si majoritati. Reforma justitiei a ramas la stadiul de interceptari securiste iar reformarea statului s-a pierdut printre scandalul politic continuu, zazania permanenta, datul din picior si batutul cu pumnul in masa.
   In aceste conditii omul Traian Basescu cere revansa. Spune ca nu se vede "pensionar". Ca s-ar plictisi. Mai vrea sa faca politica, sa mai bage strambe la UE, s-o prefere in continuare pe Elena si sa dea indicatii pretioase urmasilor sai din PDL.
   Eu cred, ca stilul basescian de a face politica a trecut. Nu mai tine cum tinea...Daca va continua cu acelasi stil de a face politica, nu cred ca are vreo sansa sa revina in preferinta electoratului. Daca va incerca un nou stil, mai putin agresiv si mai impaciuitor, nu ar mai fi Traian Basescu.
  Este foarte posibil sa existe si o a treia motivatie a razgandelii presedintelui. Si anume, teama de a nu avea soarta lui Constantinescu din 2000, care a fost imediat marginalizat politic dupa ce si-a anuntat retragerea din cursa prezidentiala pentru al doilea mandat. Aceasta temere poate fi foarte serioasa cu atat mai mult cu cat Traian Basescu nu-si va termina mandatul de presedinte in plina glorie, dimpotriva va parasi palatul Cotroceni la fel ca si Constantinescu, infrant de sistem.
   Cred ca viata politica din Romania are nevoie de o schimbare radicala care sa vindece societatea de meteahna pro sau antiBasescu. Meteahna care ne-a impartit in basisti si antibasisti, proeuropeni si antieuropeni, grasi si slabi, bugetari si privati, nesimtiti si asistati social.
  Ca vrea sau nu presedintele, finalul epocii sale se apropie !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu