luni, 4 martie 2013

SUNT 'FRAIER" EUROPEAN SI AM DREPTURI..., LA SFANTU' ASTEAPTA



 Stiti reclama aceea cu cetateanul european care chipurile are drepturi?
Varianta nemteasca a acestei reclame tradusa in dulcili grai moldovinesc ar suna cam asa:" Ia mai duti-n "corlatenii" ma-tii cu drepturili tali cu tat ' "
Desi se bat prieteneste pe umar ori de cate ori se-ntalnesc, desi agatat de jupoanele politice ale cucoanei Traian Basescu i-a sustinut prin vot neconditionat toate masurile de austeritate, desi Germania s-a infruptat copios din miliardul de euro pe care Romania l-a cheltuit pentru securizarea frontierelor, grabmutter Angelika, prin gura ministrului de interne german spune "nein" aderarii Romaniei la spatiul Schengen.
La consiliul JAI din 7-8 martie Germania va uza de dreptul sau de veto in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen a celor doua tari membre: Romania si Bulgaria. Nemtii nu ne vor si nu au nicio retinere in a uza de dreptul lor de veto. Aaa...! In chestiunea blocarii bugetului european  prin utilizarea dreptului nostru de veto am fost luati la misto si de europeni si de propriul presedinte, dar cand vine vorba despre Schengen dreptul de veto nemtesc devine serios si amenintator.?
 Ei pot... au voie ca de asta-s nemti ! Nu ?
Dar sa revenim. Nu ne vor...! Paguba-n ciuperci ar spune romanul care nu stie ce presupune calitatea de cetatean cu drepturi depline in UE. Ce il intereseaza pe el ca nu vor mai fi restrictii de calatorie si sedere, ca nu va mai exista vama,  atata timp cat n-are bani s-o treaca.
Jumatate din populatia acestei tari locuieste la tara. Sunt saraci, n-au apa, nici canalizare si se caca in fundul gradinii. Traiesc din ce produc cu ochii spre cer si cu " Da Doamne ploaie !" pe buze. Ii doare-n petecul din turul pantalonilor ca nu vom fi primiti in spatiul Schengen asa cum ii doare daca Ponta sau Basescu sunt vinovati de acest esec. Cealalta jumatate, urbana, mai informata si mai umblata in lume sau macar pe net, stieca problema aderarii ca si problema MCV-ului este un joc. Un joc politic in care interesele lor sunt mai presus decat ale noastre. Un joc in care oricat ai face, oricat ai cheltui, nu-i de-ajuns !
Este foarte adevarat ca inca nu suntem suficient de "siguri" pentru ei. Este foarte adevarat ca avem probleme cu coruptia. Sigur nu-i de-ajuns doar sa cheltui un miliard pentru securizarea frontierelor fara sa descoperi cine-i "regina" vamilor. Sigur nu-i suficient doar sa faci spectacol cu arestarea vrafului de vamesi spagari fara sa condamni pe nimeni. Sigur nu-i de-ajuns...atata timp cat fratii nostri de peste Prut isi cumpara ca la talcioc cetatenia romana pentru a deveni europeni. E greu sa fii credibil afirmand ca tehnic ti-ai indeplinit toate obligatiile atunci cand tarabele din romania sunt pline cu tigari de contrabanda care in tranzitul lor n-au vazut nici urma de vames roman.
Pe langa toate aceste motive care sigur tin de noi si de clasa noastra politica, Germania prin aceasta impotrivire da satisfactie propriului popor ce percepe aderarea noastra ca pe o invazie.
" Cine vine in Germania pentru a incasa beneficiile sociale si a abuza de dreptul la libera circulatie trebuie impiedicat de la a face asta...Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de cetatenii nostri numai daca vor fi indeplinite conditiile esentiale pentru acest pas, ceea ce acum nu este cazul..." a spus ministrul german anuntand masuri impotriva "imigratiei saraciei".
Faptul ca Germania ne-o spune verde-n fata, cu patru zile inainte ca se va opune aderarii noastra la acest mirific spatiu ma face sa cred ca acest refuz are si un puternic iz electoral. Este stiut faptul ca in acest an in germania vor avea loc alegeri generale iar guvernul Merkel destul de sifonat de anii de criza trebuie sa de-a satisfactie nationalismului german. Anul trecut Olanda si Franta, anul acesta Germania. La anul...cine stie cine...si tot asa pan' la Sfantu' Asteapta.
Pozitia Germaniei exprimata de ministrul ei de interne a starnit un adevarat tsunami in politica romaneasca. Anuntul cum ca actualul guvern nu mai este interesat de aderarea la spatiul Schengen a dat apa la moara opozitiei. Imediat presedintele, care in urma cu ceva timp, cand Romaniei ii era refuzat accesul la acelasi spatiu, se zburlea la olandezi oprindu-le tirurile cu lalele prin vamile tarii si uita sa le acediteze ambasadorul, a sarit la belegata lui Corlatean somandu-l sa-si retraga declaratia.
"Basescu ar trebui sa fie ultimul care sa se exprime pe Schengen" spune ministrul de externe acuzandu-l pe presedinte de o schimbarea radicala a politicii sale in ceea ce priveste aceasta problema. " Eu cred ca echipa lui Traian Basescu ar fi ultima care ar trebui sa se exprime, avand in vedere esecul lamentabil pe care l-a suferit in 2010 si 2011, cand conditiile erau fundamental diferite, si cand aveau toate argumentele, inclusiv cele de familie politica si au esuat lamentabil".
Declaratia ministrului de externe Corlatean referitoare la faptul ca Romania nu mai face o prioritate din aceasta chestiune este mai degraba un gest de rabufnire in fata discriminarii si a tratamentului nejust aplicat Romaniei de tarile vest europene. Realizarea cu regret ca oricat ai face si oricat ai cheltui nu conteaza atata timp cat nu te afli in bratele cui conteaza. Atitudinea condamnatului demna si cu capul sus.
Adevarul este ca, prin negocierile in genunchi purtate pana acum de regimul Basescu, ne-am transformat intr-o colonie umila si exploatata la sange de catre vampirul european, intr-o natie de mana a doua, de cersetori, care nu mai produc nimic si stau doar cu mana-ntinsa. Pentru UEsuntem doar o piata de desfacere pe care sa-si vanda marfurile. O tara de unde-si iau ei tainul sub forma companiilor de stat vandute pe nimic si a contractelor oneroase pe care le platim in schimbul autostrazilor care nu sunt a avioanelor second hand si a sistemelor de supraveghere vamala.
Bineinteles ca dupa ce Germania si-a luat tainul de 1,3 miliarde de euro din contractul EADS, ne baga pumnul in gura si nu mai vor sa auda de noi.
Demnitatea la obligat pe ministrul de externe roman sa puna punctul pe "i" si sa transmita occidentului ca nu mai suntem dispusi sa ne "cumparam" aderarea. Nu mai avem nici banci nici alte "petroame" de vandut. Suntem satui de "mecanisme", "criterii de evaluare", "recomandari" si "directive". Nu mai putem inghiti tot ce ni se vara pe gat. Sa le-nghita cei care le sunt datori europenilor. Cei care au fost repusi in functie si cei care " ciripesc de bine" tara la Bruxeles.
In aceste conditii se pune o intrebare: Se poate trai fara Schengen ?
Se poate ! Se poate trai fara un ochi. o mana, un picior, un rinichi sau o ureche, asa cum se poate trai fara Basescu, Morar, Danielet, Udrea sau Boc...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu