luni, 11 martie 2013

DANIEL MORAR A PUS LUPUL PAZNIC LA STANA


  In timp ce "conditionalitatile" din Raportul MCV intocmit de Comisia Europeana au declansat o apriga disputa politica intre presedintele tarii si majoritatea USL pe tema "penalilor din guvern", Daniel Morar, procurorul preferat al lui Traian Basescu, face o numire spectaculoasa la DNA, dand interimatul acestei institutii pe mana unui procuror extrem de controversat.
   Numele noului procuror sef al DNA, Calin Nistor, apare in mai multe scandaluri care privesc activitatea sa de procuror. Potrivit Luju.ro, Calin Nistor a fost cercetat de abuz in serviciu si de favorizarea infractorului, acuzatii "spalate" de colegii acestuia printr-un frumusel NUP, "albindu-l" astfel de toate pacatele.
  Recent impotriva lui Nistor a fost formulata o noua plangere penala punandu-l intr-o ipostaza absolut hilara daca nu cumva contrara legii. Sa se cerceteze singur.
   Te-ai fi asteptat ca acest procuror sa fie macar din punct de vedere profesional un exemplu pentru ceilalti colegi atat vreme cat Daniel Morar l-a delegat sa conduca DNA. Ei bine lucrurile nu stau deloc asa. Potrivit aceluias site Luju.ro, care citeaza un raport intocmit de Inspectia Judiciara a CSM, Calin Nistor nu exceleaza nici din punct de vedere al capacitatii de a manageria eficient o institutie. Ce mai conteaza ! Ii dam inainte cu reforma si cu lupta anticoruptie panand lupul paznic la stana.
   Fata de acesta controversata numire nu am vazut pana acum nicio luare de pozitie a presedintelui ceea ce ma face sa cred ca unii penali sunt mai penali decat altii, daca iau in calcul  vehementele sale acuze la adresa guvernului si a majoritatii USL, ca tine "penali" in guvern. Faptul ca domnia sa nu s-a manifest fata de aceasta numire imi da de inteles ca ea s-a produs cu binecuvantarea sa iar cel desemnat se inscrie in tipul de "reformisti" acceptati de palatul Cotroceni.
   In viziunea presedintelui justitia mioritica cu puternice influiente basiste se poate reforma doar cu oameni gen: Aspazia, Morar, Haineala si mai nou Calin Nistor ce au la mapa profesionala "chichite", "bube" si "secrete" ce fac din ei niste "buni executanti". Conform bine cunoscutului citat "Nu e bine domnule chestor ! Mi se pare ca eu te-am pus acolo..." toti oamenii cheie numiti de presedinte sau cu acordul acestuia sunt doar cei ce stiu sa spuna: "Am inteles sefu'..."
   Printre toate reevaluarile, razgandirile si sucirile presedintelui de-a lungul celor noua ani de mandat, subiectul numirilor in functie este singurul in care presedintele a ramas consecvent. El s-a inconjurat doar de oameni ascultatori zicerilor prezidentiale. Iar in justitie mai mult decat in oricare al domeniu servilismul si slugarnicia au facut casa buna. Multi judecatori si procurori si-a lasat sufletul patruns de presedinte pe post de nas.
  Batalia pe justitie a ajuns sa fie batalia pe stapanirea procurorilor. Justitia reformata de la Cotroceni incepe cu procurorii care fac sau nu dosare, care dau sau nu NUP si care tin sau nu dosarele grele in sertar pana la momentul prielnic sau pana faptele se prescriu. Din lupta presedintelui cu "politicul care vrea sa puna mana pe justitie" nu ramane decat dorinta acestuia de ai ramane lui cat mai multa justitie in maini.
   Miza este una politica si din pacate nimeni nu mai vorbeste de adevaratele probleme din sistem. Faptul ca presedintele vorbeste doar de un singur procuror capabil sa conduca Parchetul General,  "prea-bunul", "experimentatul" si "devotatul" Morar, dovedeste ca reforma se rezuma numai la numele celor ce vremelnic ocupa posturi de conducere. Ori aici greseste presedintele care crede ca sistemul de justitie aparat de domnia sa, este mai independent si mai performant, decat unul condus de oameni din interiorul sistemului.
  Eu cred ca anticorpii sistemului ar fi mult mai eficienti in lupta cu boala de care acesta sufera, daca nu am mai avea, nici  ministri sau parlamentari penali care-si protejeaza libertatea prin vot majoritar, nici presedinti care sa beneficieze de blocarea dosarelor in numele imunitatii pe care i-o confera functia.
  Si-atunci lupul n- ar mai avea ce sa pazeasca !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu