marți, 19 martie 2013

PUSCARIAS SAU EROU ?!


   Adrian Nastase a fost eliberat, luni seara- dupa ce a executat mai mult de doua treimi din pedeapsa de doi ani pe care a primit-o in dosarul "Trafeul Calitatii"- in aplauzele multimii ce-l asteptau in poarta penitenciarului.
  Inconjurat de cei doi fii, de simpatizanti, dar si de bodyguarzi, Adrian Nastase s-a afisat in fata camerelor de filmat zimbitor lasand impresia ca nu iese din puscarie infrant.
   Evenimentul a umplut intreg spatiu de emisie a televiziunilor de stiri si nu numai. Promteriste, analisti si invitati au varsat fluvii de cuvinte elogiind o revenire spectaculoasa sau pecetluind sfarsitul politic al fostului premier.
  Este absolut paradoxal cum reusesc televiziunile sa faca eroi din oameni care au fost condamnati si care si-au petrecut o parte mai mica sau mai mare din viata, in puscarie. S-a intamplat cu Gigi Becali pe care cele cateva zile petrecute in puscarie l-au aruncat tocmai in Parlamentul European, apoi identic s-a intamplat cu Dan Diaconecu pe care zornaitul catuselor l-au catadicsit cu-n partid parlamentar, iar acum a venit randul lui Adrian Nastase.
  M-am intrebat de nenumarate ori: ce face ca fiecare condamnat, odata eliberat, sa devina erou ? Mila pentru suferinta indurata, memoria scurta, sau adversitatea generala fata de justitie ? Fara sa am pretentia ca detin adevarul absolut un lucru este clar si anume ca ambitia presedintelui de a baga la zdup pe oricine i se impotriveste pe motive inventate si insuficient probate ii transforma pe acestia in eroi.
  Miza politica din fiecare condamnare pronuntata, razbunarea si infundarea opozantilor politici creeaza si alimenteaza in mentalul colectiv o doza din ce in ce mai mare de neincredere  in actul de justitie. Ea creaza doar iluzia ca se face dreptate. Cei care sunt chemati sa imparta dreptatea sunt la randul lor patati, santajabili si de multe ori aluneca dincolo de bara in boxa acuzatilor devenind infractori. De aceea tot mai multi isi manifesta neincrederea in justitie, ba chiar isi permit s-o atace. Daca ar exista perceptia ca procurorii sunt independenti, ca nu raspund la comenzi politice alta ar fi situatia....
   Pana una alta, neincrederea generala in justitie face din fiecare condamnat o victima a sistemului, un martir si indiferent daca ne place sau nu toate semnele arata ca Nastase se va bucura de acelasi tratament.
   Se pare ca partidul il asteapta cu bratele deschise. De altfel postul de presedinte al Consiliului National n-a fost nici ocupat, nici desfiintat, iar Ponta spunea ieri, ca acest post il asteapta pe Adrian Nastase. Intoarcerea sa triumfala ar putea sa insemne pentru PSD un castig, care sa marcheze infrangerea lui Basescu si a sistemului sau. Daca PDL are toate motivele sa se lepede de Basescu care l-a ingropat definitiv, PSD-ul nu este in aceeasi situatie. Nastase, pe care detentia sigur l-a calit, poate da o mana de ajutor in batalia politica.
  Totusi la fel de bine poate abandona scena politica. S-ar putea manifesta politic prin fiul sau Andrei, care nu de mult spunea ca daca tatal ii va cere sa intre in politica o va face.
   N-ar fi exclus sa continuie ceea ce a facut in puscarie: sa scrie, dovedind prin cartile sale mai multa forta decat dintro functie politica de partid.
   Nu pot intui ce anume isi doreste sa faca in continuare Adrian Nastase, dar nu pot ignora ceea ce-a scris nu de mult pe blogul sau: "voi fi iar ce-am fost si chiar mai mult decat atat..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu