luni, 25 februarie 2013

SCRISOAREA "CHIOARA" CARE-L CAUTA PE MORAR !


  Obisnuitul narav al presedintelui de-a arunca pisica moarta in ograda vecinului a trecut de la faza "biletelelor roz" scoase in fata opiniei publice de anumite domnite "frecventabile" ajungand la cea de epistola.
  Nesuportand ideea ca media isi iroseste timpul si vlaga cu relatari de la congresul PNL - unde in treacat fie spus, cele cateva voci ce au carcotit au ramas fara ecou - si neavand program de shopping, Traian Basescu s-a apucat de scris. Depese!
   Potrivit spuselor lui Crin Antonescu in plina desfasurarea a lucrarilor congresului liberal a primit o scrisoare de la presedintele tarii prin care i se solicita "sa puna mai repede procurorii". Aceeasi scrisoare a primit-o si premierul Victor Ponta.
   Las la o parte tupeul prezidential cu care de altfel Traian Basescu ne-a obisnuit, dar nu pot sa nu remarc cel putin doua aberatii si-o "smecherie bahic-marinareasca".
   In primul rand cel care a solicitat de curand in numele asa-zise-i transparente o procedura extrem de complicata de desemnarea a celor doi procurori-sefi, cel care a refuzat propunerile venite de la ministrul justitiei si cel care a fortat pana la limita legii prelungirea interimatului lui Daniel Morar, acum bate cu pumnul in masa si scrie scrisori prin care solicita urgentarea procedurii. Cea de-a doua aberatie politica este ca presedintele leaga numirea procurorilor sefi de procesul de integrare a Romaniei in spatiul Schengen.
   Smecheria este ca in nebunia obsedantei sale preocupari de a-si numi procurorii favoriti in cele doua functii, pare sa fi gresit "adrisantii" cum ar zice nenea Iancu. Nici premierul, nici presedintele senatului nu au nicio prerogativa in acest sens. Procedura si legea prevede ca ministrul justitiei in urma unui proces de selectie desemneza cei doi candidati, CSM avizeaza propunerile iar presedintele ii numeste. Nu vad unde ar putea interveni cei doi "adrisantii" ? Aici e smecheria! Cei doi nu pot interveni si Traian Basescu stie asta. Nu putem sa-l banuim pe presedinte de necunoasterea acestor prevederi legale care-l bantuie de multa vreme.
   Si-atunci intrebarea care se pune este de ce a facut-o? De ce le-a scris celor doi ? De ce cu tam-tam si in public s-a adresat cui nu trebuia, lasand scrisoarea sa orbecaie cautandu-l pe Morar, procurorul favorit, prin ograda senatului si a guvernului? De ce cauta vinovati pentru eventualul esec in ceea ce priveste integrarea in Schengen si de ce conditioneaza aceasta problema de cea a Mecanismului de Verificare si Cooperare ?
   O sa incerc, in cele ce urmeaza, cateva raspunsuri fara a avea pretentia adevarului absolut.
   Un posibil raspuns este cel pe care l-am precizat inca de la inceput. Si anume naravul prezidential de a arata cu degetul vina in alta parte, de a arunca pisica moarta in curtea celorlalti si de a nu-si asuma nicio responsabilitate in fata unui eventual esec. Acest narav al presedintelui este binecunoscut si nu mai mira pe nimeni.
   Insa adevarata miza a acestei scrisori cred ca este alta, mult mai periculoasa si in stilul pervers al presedintelui de a face politica. Cred ca aceasta scrisoare inainte de a fi trimisa celor doi "adrisanti" a fost trimisa la Bruxelles, urmarind in acest fel instiintarea "Inaltei Porti" ca vesnicul aparator al procurorilor "cu nasu' in suflet" s-a sucit si vrea o noua procedura de numire a procurorilor-sefi, care sa urgenteze acest demers. O negociere de nume si functii. Negociere in care domnia sa sa joace rolul primordial.
  Nu de mult, in timpul unei declaratii sustinuta de la palatul Cotroceni Traian Basescu spunea ca in viziunea sa transparenta poate sa insemne; " sa ne intalnim, toti factorii implicati, unii mai mult altii mai putin...si sa stabilim mecanismul sau omul". Ulterior, intr-o emisiune televizata, presedintele a recunoscut ca l-a propus pe Daniel Morara pentru functia de procuror sef si ca i-a cerut ministrului justitiei sa faca aceasta nominalizarea, insa aceasta l-a refuzat categoric.
  In acest registru, pentru ca se dovedeste inca o data ca doar invartelile sale in justitie il intereseaza si ajungandu-se intr-un punct in care nu intrevede ca si-ar putea impune "pohta", Traian Basescu incearca o noua sensibilizarea a comisarilor europeni in sensul eliminarii ministrului justitiei din aceasta procedura de desemnare.
   L-ar multumi doar o implicare a CSM-ului condus de prea-contestata Haineala. De altfel la sedinta consiliului din luna ianuarie acesta s-a exprimat public ca in intelegerea sa Constitutia nu prevede implicarea ministrului justitiei in aceasta procedura si ca nominalizarile ar trebui sa vina de la CSM.
  Cu scrisoarea prezidentiala pe masa si cu cateva rapoarte ale "turnatorilor" de la Bruxelles, doamna Reding comisarul european pe justitie, va fi usor data pe spate si convinsa ca Antonescu, Ponta si Pivniceru se opun intereselor sistemului de justitie, independentei si reformei. Sensibilizata de presupusul pericol in care se afla justitia din Romania, doamna Reding va fi deacord cu schimbarea procedurilor adaugand si calcand in picioare legea romaneasca in materie, asa cum a facut si anul trecut.
  Normal nu exista niciun document oficial al UE care sa prevada incalcarea dispozitiilor legale ale unui stat membru. Ei si ce ? Anul trecut exista? Nu ! Si cu toate astea jucand tontoroiu intr-o populara veselie pe legea romaneasca, s-au impus reglementari noi pentru binele prezidential al justitiei.
  Pana nu de mult presedintele Traian Basescu avea o abordare corecta in problema aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Aceea ca tara noastra si-a indeplinit toate criteriile tehnice de aderare si ca nu trebuie sa existe nicio alta conditionalitate impusa Romaniei: " Decizia privitoare la integrarea in spatiul Shengen nu trebuie sa fie legata de considerente politice sau de evaluarile din cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare".
  In acest context relevata este reactia sa la pozitia de respingere venita din partea Olandei. Scandalul privind intarzierea acreditarii ambasadorului olandez precum si scandalul "lalelelor" fiind de notorietate. Ulterior, dupa ce guvernul Boc a cazut si o data cu el si ministrul justitiei, presedintele s-a vazut in situatia de a nu mai avea guvernul si ministrul care l-ar fi nominalizat pe Morar. Si-atunci si-a schimbat total strategia. In sensul ca a legat MCV-ul de aderarea la Schengen simtind ca pe aceasta tema poate face presiuni asupra guvernului. Faptul ca invinovateste pe cei doi copresedinti USL de eventualul esec al Romaniei in ceea ce priveste aderarea si pune acest esec pe seama nerespectarii recomandarilor din Raport, reprezinta un atuu in plus pentru a-i fi incredintata lui personal aceasta arzatoare chestiune.
  Sa nu uitam ca acesta buclucasa scrisoare vine dupa recenta interventie a fostului ambasador american Mark Gitenstein, un vehement sustinator al lui Traian Basescu, care spune ca " fundamental pentru relatia noastra bilaterala este ca punctele centrale ale ultimului raport MCV si ale acordului de coabitare dintre premier si presedinte sa fie puse in practica. Cel mai important fiind...desemnarea unor persoane credibile, competente si experimentate in functia de procur general si procuror anticoruptie..."
   Nu vi se pare descrierea completa a lui Daniel Morar?  Este aceeasi abordare ca a presedintelui care sustine ca Daniel Morar si-a dovedit eficacitatea in lupta anticoruptie, este apreciat la Bruxelles si cunoscut pentru experienta acumulata in conducerea sistemului.
  Putem spune ca actiunea presedintelui a primit binecuvantarea "marelui licurici" si probabil o va primi si de la Bruxelles.
   Traian Basescu a facut o obsesie din numirea procurorilor. Ii vrea pe-ai lui ! Numai ca dupa cum se misca in ultima vreme apele in justitie - daca ma gandesc la revolta judecatorilor ce-si contesta reprezentantii in CSM -vad ca sistemul il vrea pe presedinte mai mult client decat stapan si atunci mai mult ca sigur nu-i va avea pe procurorii pe care si-i doreste. Nici pe Morar ! Nici altul care l-ar avea pe "nasu' in suflet".
  Cu caruta la care unii "cea" si altii "hais", cu politica presedintelui de "Gica contra" si de jucator de "alba -neagra" nu ne vom vindeca prea curand iar UE, FMI si toti ceilalti decidenti mondiali ne vor impovara pe zi ce trece cu noi si noi cerinte si criterii care vor fi tot mai greu de indeplinit.
Si nu e bine...domnule presedinte ! Nu ne e bine...domnule presedinte !
 
P.S. Nu-ti irosi talentul cu scrisori...ca in alte situatii, fiecare zece pagini scrise sunt echivalentul unei zile mai putin...Prietenii stiu unde !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu