joi, 21 februarie 2013

CISTIGUL NEMTESC AL PNL-ului



   De ieri, fiecare cu neamţul lor ! PNL cu Klaus Iohannis, PDL cu... Mihail Neamţu !
   Ieri primarul Sibiului Klaus Iohannis s-a înscris în PNL acceptand invitaţia mai veche a actualului preşedinte liberal.
  O mişcare inteligentă  marca Crin Antonescu care dovedeste încă o data consecvenţă si pragmatism politic.
  Cu aceasta mişcare Crin Antonescu a împuşcat doi iepuri. Pe de-o parte o lovitură de imagine mai mare ca impact decat ce cu Frunzaverde. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Iohannis poate fi calul troian pe care Antonescu îl pune în ograda PSD. O centură de siguranţă pentru cazul în care pesedistii nu si-ar respecta angajamentul referitor la susţinerea candidatului liberal la alegerile din 2014. 
  Pe de alta parte un contraatac dur la tot mai desele acuzatii ca liberalii sunt antieuropeni. Cum sa mai fii cunsiderat antieuropean cand, uite, neamţul cel mai neamţ din România ti se alătura.  Aveau nevoie liberalii de o astfel de mişcare pentru a-si spala păcatele aducerii în partid a lui Gigi Becali, dar si pentru a închide gura razvatitilor de la sectorul unu.
  Cine ar fi crezut ca sub pletele rebele cu care politicianul ne obisnuise pană acum cativa ani, se ascunde mintea unui strateg politic. De-abia după ce a preluat conducerea partidului valenţele de bun conducator au ieşit la lumina. Antonescu a adus în politică un nou concept: rezultatul. Si a acţionat urmarind obtinerea lui prin mijloace diferite fata de cele uzate de politicieni pană atunci.
  Dacă ar fi sa-l comparam cu Traian Basescu, politician care la randu-i a urmărit obtinerea rezultatului dorit, vom constata ca exista o diferenta. Aceasta diferenta esenţială este diferanta dintre un jucător de table si un sahist. Dacă Traian Basescu si-a atins scopurile politice este pentru ca a dat bine cu zarurile, le-a smenuit atunci cand n-a dat bine, a speculat greşeala adversarului si dacă n-a fost de ajuns, a sterpelit cateva piese. Total opus Crin Antonescu si-a construit o strategie pe care a urmat-o pas cu pas. Proiectul Iohannis din 2009, conceperea si înfiinţarea USL, destructurarea adversarilor politici prin cooptarea lui Frunzaverde în partidul liberal au fost toate mişcări castigatoare. Liberalii au revenit la guvernare, au cel mai mare număr de parlamentari, preşedinţi de consilii judeţene si primari. Au paritate în guvern si asa cum se vad lucrurile astăzi, vor avea  preşedintele. in 2014
  Pană chiar si aducerea lui Gigi Becali a fost tot o mişcare strategică. A fidelizat fata de USL o parte a sustinatorilor PNG si a cooptat în propria tabără o persoana ce putea fi un veritabil dusman. Pe cel obisnuit sa scuipe îl bagi în casa  sa-i scuipe pe cei ramasi afara. Asta a facut Crin Antonescu. L-a bagat pe nea' Jiji în casa. Si i-a mers! Numai cine nu deschide ochii nu vede ca strategia lui Antonescu a dat roade.
  Crin Antonescu dovedeste încă o data ca nu actioneaza instinctual ca "animalul" politic Traian Basescu. El are o calitate rar intalnita în politichia mioritica. Stie sa se inconjoare de oameni capabili si stie unde este limita intre politică si profesionalism. A pus-o pe Pivniceru independenta în locul unui penelist, l-a pus pe Daniel Barbu la cultura în locul altui penelist, l-a adus în conducerea partidului pe Mircea Diaconu, l-a convins pe Frunzaverde sa i se alature, iar acum pe Iohannis.
   In momentul de fata PNL este acoperit pe toate fronturile. Dacă Ponta incearca sa rupa alianta si vine cu propriul sau candidat la functia de preşedinte, Antonescu sare la gatul lui si-l propune pe Iohannis. Dacă în actul de guvernare, Ponta se va eroda foarte mult si va trage în jos USL, Iohannis poate fi omul care sa le spele imaginea. Dacă lucrurile raman asa cum sunt acum, Antonescu ramane cu o rezerva în partid pentru urmatorul ciclu electoral cand probabil, cele doua partide care compun astăzi uniunea, vor merge separat în fata alegatorilor.
  Parerea mea este ca pentru cea de-a treia varianta se pregatesc liberalii. Si anume, o clasa politică formata din doua mari partide, PNL si PSD, fiecare cu tandemul sau la cele doua functii, care sa alterneze la guvernare. Amintiti-va declaratiile mai vechi ale lui Antonescu, ca isi doreste scoaterea prin metode democratice de pe scena politică a democrat-liberalilor. Aceste declaratii aveau ca substrat o clasa politică dualista, eventual cu UDMR pe post de tampon intre cele doua blocuri politice: liberal si social.
   Si mai e ceva. Crin Antonescu pregateste de pe acum, omul pe mainile cui va lasa partidul în cazul în care va fi ales preşedintele Romaniei. Are nevoie de un om de mare anvergura. Iohannis are ! Si carisma si prestanta si pe de-asupra e neamţ.
   Cred ca este prima mişcare politică spectaculoasa de la alegerile din decembrie care consolideaza pozita USL. Totusi nu pot sa ma abtin... si plusez: Pe cand o cooptare a palestinianului Raed Arafat ?
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu