marți, 12 februarie 2013

BASESCU IL VREA PE MORAR PROCUROR GENERAL


   Cei care se întrebau de ce Traian Basescu a respins propunerile ministrului de justitie pentru funcţiile de Procuror General si Procuror-şef al DNA, au primit duminica seara din gura premierului, explicaţia:
"Din discutia cu ministrul justitiei, Mona Pivniceru, am înţeles ca preşedintele l-a propus pe Daniel Morar, ca e cel mai bun procuror general. Părerea domniei sale este ca cel mai bun ar fi domnul Morar, iar doamna Pivniceru nu are aceeaşi opinie..."
   Ceea ce a confirmat duminica seara prin spusele sale, premierul, este un lucru ştiut de mult timp, de pe vremea cand se vorbea despre "rocada" de funcţii a celor doi şefi de procurori. De-atunci Morar era cel mai bun !
   Numai ca pierzand guvernul si implicit ministrul justitiei care i-ar fi cantat în strună cu o astfel de propunere, preşedintele s-a văzut nevoit sa ceară prin intermediul Uniunii Europene reguli noi de selecţie si desemnare a candidatilor la cele doua funcţii. Este arhicunoscută procedura inventată în laboratoarele cotroceniste de "Zeita inţelepciunii" Monica Macovei. Transparentă si iar transparentă, se striga din deal.
   Contrar tuturor prevederilor legale în materie si contrar procedurii de desemnare anterioara, prin gura comisarul european pe justitie Viviane Reding, aceasta procedura transparentă de selecţie a fost impusă. Pe baza ei au fost desemnati doi procurori. N-au fost buni ! Preşedintele i-a respins pentru ca nu purtau numele - Morar.
   Acum, Traian Basescu contestă si aceasta procedura pentru ca din jobenul selecţiei trasparente nu a ieşit "iepurasul" care trebuia..."Transparenţa poate sa însemne - spunea preşedintele - sa ne intalnim, cei trei factori implicaţi,unii mai mult, alţii mai puţin...si sa stabilim mecanismul sau omul."
   Clar ca buna ziua ! Nu ? Dacă din selecţie n-a ieşit Morar, hai sa ne-ntalnim, sa negociem si sa-l numim. Ca la colhoz ! Cand şefii erau pusi de secretarii de partid ! Buna tarasenie..., domnule preşedinte !
   Dacă pană acum Traian Basescu se limita doar la a face portretul omului pe care l-ar accepta în funcţia de procuror general, văzand ca descrierile sale nu conduc la persoana vizată, a nominalizat-o. Este foarte clar ca nu-l interesează procedura sau modul în care este numit acest om în funcţie. Acestea sunt mecanisme inventate si impuse prin comisarii europeni pentru a păstra controlul numirii în mană prezidentiala. Ceea ce îl interesează pe preşedinte este ca aceasta funcţie sa fie ocupată de Daniel Morar.
" O data spune ca n-au fost bune procedurile. A doua oară a zis hai sa ne intalnim, sa nu facem nicio procedura, sa-l punem noi. Nu-l interesează decat sa fie Morar" a mai spus premierul în cadrul aceleiaşi emisiuni.
   Pentru preşedinte, Daniel Morar, este omul perfect. Un om cu o cariera discutabilă, care a băgat la "zdup" un nevinovat căruia statul roman a fost obligat sa-i plătească o despăgubire consistentă, dar ... îl are pe "nasu' în suflet" si are bine pitite dosarele prezidentiale. Controversele carierei sale si slugarnicia fata de preşedinte demonstrată în toţi acesti ani, face din Daniel Morar persoana cea mai indreptatita, în opinia presedintelui, de a ocupa aceasta funcţie.
  Numai "trepadusi" gen Morar, Macovei, Haineala sau Danielet pot servi interesele prezidentiale în materie de cercetare a opozantilor politici, de control a tuturor institutiilor de forta din tara si pot asigura presedintelui protectia si dincolo de imunitate.
  Numai oameni ca Morar, pot "spala" dosare ca "Flota" sau "casa din Mihaileanu" si "albi" faptuitori.
   Numai astfel de şefi isi pot trimite "dulaii" subalterni sa fugareasca babele care au avut indrazneala sa voteze impotriva presedintelui la referendum.
Si-atunci, cum sa nu si-l doreasca pe Morar in functie...?
   La parchetul general este nevoie de un om MORAL nu morar. Presedintele n-are decat sa il ia acasa, sa doarma cu el in pat, daca-l iubeste atat de mult. In justitie este nevoie de altfel de oameni...nu de "slugi" si "trepadusi".
   Cred ca nu trebuie sa existe niciun om politic, fie el si presedinte, care sa se implice in treburile justitiei. Judecatorii si procurorii stiu ei mai bine, pe cine sa puna in fruntea lor si cum sa lupte pentru independenta sistemului. Orice om politic care spune ca protejeaza independenta magistratilor sfarseste prin a si-i subordona.
   O solutie in rezolvarea acestei probleme ar fi modificarea legii in sensul scoaterii factorului politic din numirea sefilor parchetelor.
   Justitia nu are nevoie de un "tatuc" care sa "decida" in numele ei cine e mai procuror dintre procurori si cine-i mai drept in impartirea dreptatii. Poate s-o faca singura !
   Lasati-o...domnule presedinte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu