luni, 8 octombrie 2012

GHIVECIUL POLITIC

        Este cunoscut faptul ca în aceasta perioada a anului gospodinele pregatesc zacusca, pentru iarna. În politică, în următoarea perioada se pregateste zacusca pentru următorii patru ani. Un fel de ghiveci ce va fierbe pană pe 9 decembrie cand probabil va da în clocot si se vor împărţi borcanele parlamentare.
      Începînd de maine, 9 octombrie mai sunt exact doua luni pană la împărţirea borcanelor cu ghiveci politic. Doua luni de campanie electorală, una stabilita de lege cu timpi de antena, afişe, benere si mitinguri, cealaltă "pe neve" cu bătălii interne pentru un colegii eligibile si pentru un ciolan sigur. Două luni de dat la "gioale", pe pumni sub centură si lovituri de polonic.
Trei bucatari îşi dispută reţeta, propunand fiecare cate un ingredient miraculos cu care sa satisfaca papile gustative ale electoratului flamand.
     USL, bucătarul bicefal, liberal si socialist, de pe caii mari ai alegerilor locale  pe care le-a cîştigat zdrobitor la începutul verii, dar cu sortul si boneta terfelite de scandalul privatizării Oltchim, este condamnata de interpretarea basista a constituţiei sa obţină majoritatea pentru a-si asigura guvernarea. Acest "cincizeci plus unul" pe care sunt obligaţi sa-l realizeze este un fel de cvorum impus la referendum, pe care dacă nu-l ating, vor intra în maşinăria de combinatii politice a preşedintelui, ce va propune un altfel de ghiveci. Condamnand jaful sistematic practicat de guvernarea Basescu- Boc asupra banului public si laudandu-se cu reintregirea salariilor, a pensiilor, a indemnizatiilor pentru mame si cu plata TVA la încasare, vrea sa dovedeasca ca este detinatorul celei mai bune reţete de zacusca cu care va satura întreaga naţiune.
     ARD, bucătarul primenit, o alianţă menită sa pună capacul pe oala cu laturi servită ţării în anii de guvernare, încearcă sa limiteze dezastrul de la alegerile locale promitand reducea cotei unice, modificarea constituţiei si reorganizarea teritorială a ţării- un "of" nerealizat al preşedintelui. Toate cele trei propuneri cu care alianţa cotrocenista defilează în fata electoratului sunt de domeniul SF ţinand cont de procentele cu care sunt creditati la momentul de fata în sondajele de opinie. Asa ca vor reveni la dragostea din vara.
Justitia si independenta ei va fi una din temele principale ale acestei campanii electorale pentru ca s-a dovedit castigatoare în batalia pentru demiterea preşedintelui si niciun antrenor sanatos la cap nu schimba echipa si strategia invingatoare. Macovei si trupa de paraciosi ai inaltei porti europene vor lua justitia în brate si vor cataloga drept o noua lovitura de stat orice demers a guvernantilor în procesul de numire a procurorului sef. Citesc intr-un cotidian ca Laura Codruta Kovesi la plecarea din parchetul general, a lasat mostenire succesorului delegat un numar de 20000 de dosare penale neinstrumentate si tinute la naftalina de mai multi ani. Pun pariu ca cele mai multe dintre ele vizeaza oameni politici adversari ai PDL si vor fi scoase la lumina reflectoarelor în aceasta perioada. Constienti ca nu vor putea guverna singuri asteapata sa-i amestece presedintele în ghiveciul politic de dupa alegeri.
       Cel de-al treile este bucătarul minune, om politic nascut din tomberonul lui Tolea, crescut în lungi nopti de cautari a Elodiei, consacrat în lupta cu "ciocoii" si desavarsit în salvarea industriei petrochimice romanesti. Creditat în urma mega show-ului Oltchim, drept cel de-al doilea partid în preferintele electoratului, PPDD promite si un ingredient minune: banul. L-a promis în cuantum de 20000 de euro tuturor cetatenilor, l-a promis în cuantum de 45 de milioane statului si la promis în saci de doua milioane de euro salariatilor de la Olchim. Mare consumator de spectacol, poporul ii accepta caracaleanului circul cu gandul la banii promisi si-i sufla în panze partidului cel reprezinta.  Unica situatie în care Dan Diaconesu va stabili gustul ghiveciului politic, este aceea în care social liberalii nu vor castiga singuri majoritatea.
      Ramane sa vedem care va fi bucătarul castigator si ce reţetă propune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu