joi, 4 octombrie 2012

DELA "CAPITALISMUL DE CUMETRIE" LA "DESTEPTUL" DE DAN

    Sintagma a fost inventată de Iliescu, candva si se referă la originalul capitalism românesc, care de la primul botez si pană astăzi a evoluat si si-a perfectionat metodele de acţiune, urmarind si acum ca si atunci, acelaşi unic scop: caştigul.
Haideţi sa urmărim împreuna evolutia si transformările capitalistilor autohtoni si capitalismului original românesc.
    La început, în primele zile de după revoluţie, primii "privatizati' au fost ofiţerii sub acoperire care pe timpul lui Ceauşescu lucrau în comerţul exterior si în întreprinderile coordonate de acesta. Se povesteste de către oamenii acelor timpuri, ca acest proces s-a realizat la ordin. "Trebuie sa te privatizezi" "Am înţeles tovarăşe general".
   Acestia, oamenii de afaceri ai neanderthal-ului capitalism postrevoluţionar, au fost cei care au dispus de conturile din străinătate a fostului stat socialist decapitat în decembrie '89, de relaţiile de afaceri si masinatiunile specifice comerţului subteran între state.
       S-a trecut apoi la devalizarea băncilor de stat- Bancorex, Banca Agricolă, Bankcoop- prin credite luate în condiţii preferenţiale si cu garanţii supraevaluate. Asa au apărut "miliardarii de carton".Apoi a urmat perioada jocurilor piramidale, a schemelor si ingineriilor financiare culminand cu cea a fondurilor de investiţii. S-a furat în draci din buzunarele oamenilor amăraţi sub sloganul: "Dormi liniştit!FNI lucrează pentru tine." si cu aprobarea tacită a comisiilor de supraveghere ale statului.
       A urmat perioada privatizarilor. S-a vandut tot, de la sediile CAP din cele mai amărate sate ale ţării pană la rafinarii si servicii de telecomunicaţii. Pe un euro, pe un dolar, pe promisiuni si juraminte. În folclorul vremii circula o vorba: " Nu puteţi varui cat a construit Ceauşescu". De varuit n-a varuit nimeni, dar de tăiat si vandut la fier vechi întreprinderi, uzine si combinate întregi a fost un fapt frecvent mai ceva ca faimoasa întrecere socialista. Branduri precum; ARO, ROMAN sau SIDERCA au dispărut topindu-se în cuptoarele siderurgice ale lumii.
      A urmat forfota imobiliară si a început sarabanda retrocedarilor. "Mafia imobiliară"s-a dezvoltat rapid în goana după identificarea mostenitorilor marilor averi interbelice. Cand descoperirea a fost imposibilă, mostenitorii sau chiar mostenirea lor a fost inventata si dovedita cu acte contrafacute, pe care statul în bunatatea sa le-a inghitit pe nerasuflate. Avocati si experti în  "cesionarea drepturilor litigioase" sau în "conversia în actiuni la Fondul Proprietatea a titlurilor de despagubire" a facut averi impresionante în detrimentul adevaratilor beneficiari.
      Contractele cu statul au dat nastere unei alte categorii de capitalisti romani: "baietii destepti". Acestia au capusat si capuseaza inca marea majoritate a companiilor de stat sub obladuirea politicienilor care isi primesc tainul în procente." Baietii destepti" din energie, cumpara ieftin de la stat energia contractata pe care ulterior i-o revinde la un pret mult mai mare. Iar statul în prostia lui, o cumpara. Cei din infrastructura au tocat în ultimii zece ani miliarde de euro, promitand ca va impanzi tara de autostrazi si sosele. Banii  au fost incasati iar soselele si autostrazile se lasa asteptate. Le-a papat bau-bau.
     În linii mari, aceasta a fost evolutia "bisnismen-ului" roman, care daca în perioada lui Iliescu era suficient sa fie "incuscrit" cu cine trebuie, pentru a putea avea acces la borcanul cu miere, acum "incuscrirea" nu mai este suficienta, ea trebuie neaparat dublata de apartenenta la partidul aflat la guvernare- cel care imparte "cascavalul".
      Asta sa insemne capitalism? Astia s-or fi chemand investitori?
Nici pe departe. Este vorba mai degraba de o mana de profitori, de imbogatiti ai tranzitiei, de impostori care mimeaza economia de piata, sub protectia statului si acelor care reprezinta institutiile de stat.
Zilele acestea, odata cu declansarea telenovelei numita- Oltchim, a apărut o noua specie a capitalistului autohton. O specie la fel de originala ca si celelalte reprezentata de "Desteptul de Dan", un excroc politic-financiar-sentimental, care în dorinta de capatuiala politica a inselat statul, mintind ca ar dispune de suma necesara cumpararii, pe persoana fizica, a celui mai mare combinat petrochimic din tara si a frant inimile salariatilor de pe platforma aratandu-le sacii doldora de euro în acordurile baladelor de la Ministerul Economiei.
     Daca acestia sunt oamenii pe care ii vrem, atunci nu avem motive a ne plange.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu