joi, 3 ianuarie 2013

UN FLEAC...A FOST CIURUIT !


  Tristă ştire la primele ore ale dimineţii: s-a stins din viaţa marele cineast SERGIU NICOLAESCU.
    Am început anul cum nu se poate mai dureros. Incă o stea a cinematografiei româneşti a încetat din viaţa. Poziţia oficială a medicilor de la spitalul Elias, unde Sergiu Nicolaescu a fost internat si operat de peritonita face trimetere la " complicatii cardiace si pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul aplicat si care au condus la deces, azi, 3 ianuarie 2013, ora 8:20"
    Spus mai pe şleau: "operaţia a reuşit , pacientul mort..."
    Sergiu Nicolaescu a fost, unul dintre cei mai mari cineaşti români, care a strans la capătul unei cariere de 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a fost pe rand, sau, chiar si în acelaşi timp regizor, scenarist, actor si cascador. Filmele sale au fascinat pe mulţi, le-au marcat adolescenţa, iar personajele create de el au fost pentru toti idoli ai tineretii. Dacă s-ar fi născut în America, Franţa sau Anglia, probabil, acum, am fi vorbit despre un cineast care în întreaga sa cariera a spart toate topurile la Oscar.
  Sunt mulţi care nu l-au iubit, care l-au acuzat de regizarea "loviturii de stat" din Decembrie 1989, evenimente la care Sergiu Nicolaescu a participat si a avut un rol destul de însemnat măcar pentru faptul ca era o persoana foarte cunoscută si foarte respectată în constiinta romanilor. Alţii l-au criticat ca  in perioada comunista a făcut compromisuri si a semnat "pacte cu diavolul" pentru a putea face filme. Alţii îl acuza ca a falsificat istoria în filmele sale, ca si cand filmele artistice tin loc de cărţi de istorie. Ce ar însemna sa reconstruim istoria războiului din Vietnam doar pe baza vizionarii seriei cu Rambo...? Nu doar cele ale lui Sergiu Nicolaescu, ci si filmele americane sunt pline de neadevăruri istorice dar nimeni nu judeca valoarea lor după respectarea sau nu a adevărului istoric. De altfel nici scenaristii sau regizorii acestora nu au  aceasta pretenţie. Actul artistic conteaza.
   Simţind parcă ca nu va mai trai mult, pe data de 12 decembrie 2012, senatorul PSD, Sergiu Nicolaescu, le-a mulţumit colegilor din senat pentru perioada petrecuta impreuna: " Vreau sa va multumesc pentru acesti patru ani minunati pe care i-am petrecut impreuna, in care dumneavoastra mi-ati daruit stima si consideratie, simtaminte pe care si eu vi le datorez... Mai am putin de trait si vreau sa ma intorc la profesia mea...La revedere..."
A fost ultimul sau discurs public inainte de asi incheia rolul vietii, ciuruit de boala si de complicatiile ei....
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu