miercuri, 9 ianuarie 2013

AUSTERITATEA A FOST O GRESEALA

 

   Fondul Monetar Internaţional recunoaşte prin vocea economistului şef, Oliver Blanchard, ca austeritatea impusă- statelor aflate sub acord de finanţare cu aceasta instituţie- ca măsură de ieşire din criza economică, a fost o eroare de calcul. "Specialistii" fondului, au presupus ca deciziile oamenilor pe timp de criza pot fi prevăzute strict matematic pe baza de coeficienţi. Ei bine, au greşit!!!
    Cu cateva luni în urma, scriam despre faptul ca măsurile de austeritate impuse de Fondul Monetar Internaţional, prin zdrenturosii lui functionari, statelor debitoare, nu au avut nici un efect pozitiv pentru economia acestora, ci dimpotrivă, au adancit recesiunea si şomajul.
    Zilele acestea s-a dovedit ca am avut dreptate si ca oficiali ai înaltului for mondial accepta ca "utilizarea unui coeficient eronat de calcul a dus la subestimarea efectelor negative ale crizei".
   Ca sa vezi,... a descoperit FMI-ul apa caldă...După ani de zile...Mare lucru, nenica...
   Cand economisti reputaţi, spuneau, încă de acum doi ani, ca măsurile lor de austeritate vor avea un efect invers fata de cel preconizat si ca doar stimularea consumului poate duce la relansarea economică, FMI-ul ce făcea? Îşi trimitea functionarii cu pantofi găuriti la Bucuresti, sa le demonstreze lui Boc, si lui Basescu, ca doar prin austeritate si tăieri bugetare se poate ieşi din criza.   Ai noştri, mai catolici decat papa, s-au întrecut în a implementa aceste măsuri. A spus FMI ca ajunge o tăiere a salariilor de 15%, ei le-au tăiat cu 25%. A spus FMI-ul sa crească TVA-ul cu doua procente , ei l-au crescut cu cinci puncte procentuale. Ca poate ne-o trece boala mai repede...
   După trei ani de austeritate si doua acorduri semnate cu FMI nu suntem mai sănătoşi, ba dimpotrivă... as putea spune ca rănile ni s-au adancit mai mult.
    Si cand îmi amintesc cata "mustruluiala" am luat de la slugile basiste: ca suntem prea proşti ca sa apreciem binele pe care guvernul si creditorii internaţionali "ni-l fac cu forta", ca nu înţelegem soluţiile "salvatoare" de stabilitate macro economică, ca avem o gandire "micro", ca ne-am îngrăşat prea mult, ca avem salarii "nesimţite" si ca "huzurim" prin spitale, pe banii statului...îmi vine sa-i lovesc în obraz cu "flegma" urii acumulate în toţi acesti ani, si sa-i întreb: Cu noi, "cobaii" acestor "specialisti" desculţi...cum rămane?...Ca lor, le este foarte uşor sa nu-si asume nicio responsabilitate, sa de-a vina pe tot felul de coeficienţi si pe calcule matematice eronate,... dar pe cei care au platit drama austeritatii rezultata din pixul si din calculele acestor "specialisti",... cine-i despagubeste? Basescu, Boc, sau...Dumnezeu... în cer?  Ori, ar trebui sa ne multumim cu faptul ca acel "vinovat" coeficient a fost corectat ? Nu...pentru ca cine greseste...trebuie sa plateasca.
    Potrivit oricaror acorduri si contracte comerciale, partea vinovata este raspunzatoare pentru daunele create, iar noul guvern ar trebui sa ceara socoteala acestor "parliti" de functionari care prin măsurile lor au pus pe butuci economia tarii...
    Numai ca tare ma tem, ca vom fi si noi, alaturi de Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda cate o mica Argentina a anilor 2000.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu