luni, 7 ianuarie 2013

"CAFTEALA" PE AGHIAZMA

   N-am sa inteleg niciodata de ce credinciosii se imbulzesc calcandu-se in picioare, rupandu-si hainele de pe ei, atunci cand vine vorba despre o sarbatoare mai importanta a calendarului bisericesc.
   Boboteaza, Sfanta Parascheva, Sfantul Dumitru si multe alte sarbatori, reprezinta in fiecare an - cu consecventa pe care numai animalele o au- prilej de imbulzeala a enoriasilor la aghiazma sau la moastele aferente sarbatorii, cu hainele celor ramasi acasa, cu portofelele, cu lenjeria nevestei si cu carnetele de note ale copiilor la racla facatoare de minuni si cu bidoanele de plastic la cazile pline cu apa sfintita. Ca de,... nu mai ajunge o sticluta cum ajungea alta data. Acum fiecare are nevoie de zeci de litri, de butoaie intregi sa-si sfinteasca intreaga familie, masina, calul si celelalte animale din curte spre iertatea pacatelor si pentru curatenia generala.
   Patriarhia Bisericii Ortodoxe din Romania, prin comunicatorii ei, a incercat cu cateva zile inaintea marii sarbatori sa linisteasca "turma de peturi" anuntand ca s-au pregatit 12 000 de litri de apa sfintita, care cu siguranta, va ajunge pentru toti doritorii. Ti-ai gasit... sa linistesti cu astfel de comunicate horda deslantuita a bidoanelor si canistrelor ce trebuie neaparat umplute...
    Nu cred ca a existat vreodata, vreun doritor de aghiazma care sa nu mai apuce miraculoasa licoare si cu toate astea, an de an, asistam la acelasi spectacol al asaltului general catre reduta recipientelor inmiresmate.     Fiecare vrea sa ia primul, de parca pe masura ce vasul se goleste se termina si sfintenia licorii. Toti stiu ca nu-i asa, dar cu toate astea fiecare isi doreste sa ajunga la aghiazma inaintea celuilalt de langa el. Ca de... o avea mainile murdare, sau bidoanele lui nu sunt spalate suficient si spurca apa facatoare de minuni. 
   Ca isi dau coate unul altuia, ca se-nghiontesc si se calca pe picioare, ca-si pierd caciulile, nasturii se la paltoane, sau fularele de la gat, nu mai conteaza atata timp cat se intorce acasa cu lichidul mult ravnit. 
   Am vazut anul acesta cum cateva persoane au lesinat in timpul sfantei imbulzeli de la Patriarhia Romana, ca a fost nevoie de interventia medicilor de la serviciul de ambulanta si ma intreb...o fi meritat?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu