marți, 18 iunie 2013

O CONSTITUTIE, DOUA REFERENDUMURI !!!

  Daca mai existau romani care sa creada in bunele intentii basiste, incepand de ieri, de cand presedintele Traian Basescu si-a data arama pe fata, acestia sigur si-au data seama ca s-au inselat si ca reprezinta o doar masa de manevra.
  Voluntar sau nu, ieri, Traian Basescu a devoalat planul sau diabolic de a sabota revizuirea Constitutiei. El a anuntat ca va declansa noul sau referendum cu vechile sale intrebari, dupa ce legea de revizuire va fi votata de parlament iar organizarea lui va fi cu o saptamana inaintea celui de aprobare a reviziurii.
  Asadar, vom avea doua referendumuri in decurs de o saptamana. Primul a lui Basescu, repetat si fara nicio obligativitate cel de-al doile al USL-ului, pentru aprobarea Constitutie emanata din cele 70 de procente pe care le detin im parlament. Acest fapt demonstreaza clar ca va fi un razboi politic intre cele doua tabere declansat de demagogia discursului prezidential la adapostul Acordului de Coabitare semnat cu premierul Ponta.
  Ceea ce il mana in lupta pe Traian Basescu nu este nici pe departe nici unicameralismul, nici reducerea numarului de parlamentari, nici apararea suveranitati poporului atat de mult invocate de gura prezidentiala, ci sabotarea unui referendum legal de revizuire si implicit impiedicarea adoptarii noii Constitutii.
  Daca demersul sau ar fi fost unul cinstit de a pune in practica suveranitatea exprimata prin vot de cetateni, atunci ar fi organizat consultarea electoratului inainte ca legea de revizuire a constitutiei sa fie aprobata in parlament asa cum de fapt spusese initial, ori consultand populatia dupa ce o lege a fost adoptata nu face decat un joc politic si de imagine care sa aduca noului sau partid mai multa notorietate. Este mai mult ca sigur ca pe masura ce data celor doua referendumuri se va apropia batalia politica se va acutiza si din aceasta confruntare,demagogic, presedintele va incerca sa traga pe spuza sa lehamitea electoratului fata de activitatea parlamentului cat si nemultumirea acestora fata de umbuibatii din Casa Poporului. 
  Asadar presedintele ne propune sa ne jucam de-a referendumul, doar..., doar electoratul in interval de o saptamana nu va mai iesi la vot in numar suficien pentru ca revizuirea Constitutiei sa fie adoptata. Sper, gandindu-ma la cateva prevederi legale, ca acest plan diabolic sa nu poata fi pus in practica .
  Mai intai proiecutl de revizuire va trece prin filtrul Curtii Constitutionale, care probabil se va pronunta si in privinta caracterului consultativ al referendumului din 2009. In aceste conditii cel preconizat de Traian Basescu, pe aceeasi tema, va ramane fara obiect. Apoi, ma gandesc ca intre timp se va pronunta si Comisia de la Venetia pe acest subiect, ceea ce  va ingreuna misiunea presedintelui. O confruntarea directa cu aceasta Comisie Europeana va da apa la moara uselistilor si munitie serioasa de atac. Nu in ultimul rand ma gandesc la interdictia constitutionala a presedintelui de a initia referendumuri pe tema revizuirii Constitutiei. Daca in 2009, aceasta prevedere constitutionala a fost incalcata de presedinte cu ajutorul Curtii Constitutionale, cred ca astazi acest lucru sa nu mai fie posibil.
  Ar mai fi un motiv in sprijinul impiedicarii punerii in practica acestui plan pervers. Unul de bun simt, unul normal si firesc. El se refera la faptul ca presedintele find cel de-al doilea care convoaca un referendum ar trebui sa o faca, cronologic vorbind, la o data ulterioara celui deja stabilit. Nu-i cinstit ca dupa ce s-a stabilit un anumit demers sa vii tu, chiar fiind presedinte, sa bulversezi bunul mers cerand o consultare diametral opusa anterior celei deja stabilita, decat daca ai in capusorul ala chel intentia de a boicota acel demers legal.
  Dar cum in statul refermat de Traian Basescu multe lucruri, daca nu cumva aproape toate, nu mai sunt la locul lor iar logica lor este una pur basista, dar total anapoda pentru noi ceilalti, nu-mi pun prea multe sperante in acest sens. Vom asista in toamna la o noua confruntare, la un razboi in toata regula si tare mi-e teama ca din nou victima va fi majoritatea USL. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu