miercuri, 12 iunie 2013

IAR REFERENDUM ?!? SAU "BASESCU VORBESTE SINGUR" ?!?

  Traian Basescu, acest geniu al sticlei, care politic e un animal..., acest specimen absorbant mai ceva decat un burete a tot ce e tare si cu stele multe si-a dat seama dupa mai multe cuburi de gheata consumate ca a stat prea mult timp cumintel si astia din comisia de revizuire a constitutiei isi cam fac de cap vrand sa incalece animalul.
   Rechin aprig la manie si cu sangele pus in miscare de cele servite iese la atac. Ameninta, imparte vini si responsabilitati si arata cu degetul catre toti si incotro vede cu ochiul. Treaba e ca o face oficial, in timpul programului de lucru iar codul muncii interzice consumul. De asta nu mai poate presedintele !!! El e jupanul si face "ce vrea muschii lui" ! Mai grav este ca deciziile luate sub aceasta influenta ne afecteaza pe toti. 
  Cea mai noua gaselnita prezidentiala este reluarea referendumului din 2009. Convocarea unui nou referendum cu aceeasi tema ca si in 2009 este ultima manevra pregatita la Palatul Cotroceni. Anuntul a fost facut aseara de insusi Seful Statului, care spune ca a declansat procedura dar asteapta, inainte de a stabili data de desfasurare, sa vada, care este rezultatul procesului de revizuire a Constitutiei in plenul parlamentului, ce va spune Curtea Constitutionala si cum vor evolua lucrurile cu noua lege a referendumului.
  O noua manevra politica marca Traian Basescu. Reluarea referendumului este o mutare politica conceputa pentru a da un avertisment atat comisiei de revizuite cat si Curtii Constitutionale. 
  In stilul sau caracteristic presedintele declanseaza o procedura actionand neconstitutional. Constitutia il obliga pe presedinte ca inainte de declansarea procedurilor pentru organizarea unui referendum este obligat sa se consulte cu parlamentul. Traian Basescu nu s-a prezentat in parlament pentru a indeplini aceasta prevedere, deci a incalcat constitutia. Mai mult Curtea Constitutionala recomanda ca un referendum propus de presedinte nu trebuie sa contina intrebari specifice revizuirii Constitutiei. Ori presedintele ce face ? Repeta un referendum cu caracter consultativ a carui rezultat potrivit legii nu este obligatoriu.
  Ca sa demonstrez caracterul facultativ sau neobligatoriu al referendumului din 2009 voi recurge la metoda reducerii la absurd. Sa presupunem prin absurd ca rezultatul referendumului din 2009 ar fi fost obligatoriu asa cum sustin basistii. Atunci faptul ca el nu a fost pus in aplicare in timpul guvernarii Boc si a suprematiei totale a lui Traian Basescu este o incalcare a legii, a constitutiei si o nesocotire a vointei populare. Daca este obligatoriu nu conteaza daca poti sau nu, daca ai majoritate sau nu...pur si simplu trebuie s-o aplici, pentru ca altfel e o treaba care pute iar putoarea este de competenta DNA-ului. Ori ce nu inteleg basistii este ca acel referendum a fost unul consultativ si poate sa aiba si "mama validarilor" el nu este obligatoriu. Daca era obligatoriu trebuia pus in aplicare de PDL-ul lui Basescu. Nefiind obligatoriu pentru ei nu este pentru nimeni altcineva.
  Indiferent cate astfel de referendumuri va cere presedintele sa se organizeze toate vor avea aceeasi finalitate cata vreme parlamentul se opune. Asta este prevederea legala. Constitutia intr-adevar ii da dreptul presedintelui considerandu-l bine intentionat sa consulte populatia in chestiuni esentiale. Atunci cand datorita prea multor cuburi de gheata consumate presedintele are mintea incetosata el poate cere parerea poporului referitoare la acea tema. Dar de aici si pana la folosirea abuziva a acestui drept este cale lunga si intortochiata. El poate cere luminarea proprie sale minti dar nicidecum nu poate impune prin referendum parlamentului sa ia decizii convenabile domniei sale.
  Sa faci demagogie vaitandu-te ca democratia costa prea mult tradeaza apucaturi dictatoriale. Nu numarul de parlamentari este problema acestei tari. Si 300 pot fura la fel de mult ca 588. Problema esentiala este legea si  aplicarea ei fara partipriuri politice.Ca sunt 300 sau poate chiar 250 foarte bine atata vreme cat toti sunt supusi aceleiasi legi, cand toti raspund  pentru faptele lor si cand toti, indiferent de culoarea lor politica ajung in acelasi loc daca incalca legea.
  Chestiunea numarului de camere din parlament este importanta. Romania trebuie sa aiba Parlament bicameral. Lasand la o parte traditia noastra in acest domeniu cat si practica majoritara din Uniunea Europeana, bicameralismul este si o masura de siguranta impotriva incercarilor unora sau altora de a controla, la un moment dat, mai usor sau mult mai usor, parlamentul. Am trait o astfel de experienta a unui parlament unicameral care se numea Marea Adunare Nationala si ne amintim cu totii acele vremuri. Ce facem ne intoarcem la comunism dupa 23 de ani de democratie ?
  Presedintele a incalcat de nenumarate ori constitutia. Se pisa pe ea de Constitutie pentru ca stie ca poate sa incalce orice prevedere fara ca nimeni sa nu-i faca nimic. O incalca pentru ca stie ca iar are majoritate sigura la CCR, ce va da verdicte ca-i constitutional orice prostie prezidentiala. Aceasta manevra nu a facut-o decat dupa ce s-a asigurat ca la CCR ii are pe cei 5 judecatori de care are nevoie si pe Zegrean presedinte peste toti. 
   Adevarul despre referendumuri nu este nici pe departe prezenta la vot, ci vointa si decizia curtii. In 2009 s-au prezenta la vot 41 % din electori si referendumul a fost validat de Curte. In 2012 s-au prezentat aproape 45% si a fost invalidat. Vointa poporului pe care tot o invoca presedintele nu-i nici pe departe a poporului ci a Curtii Constitutionale care decide dupa bunul plac al sefului suprem care din vointele poporului sun valide si care nu. De aceea sustin ca tema intoarcerii la poporul suveran este o tema falsa.
Ar cam fi cazul ca liderii USL sa lase politica strutului de-o parte si de-a de pamant cu el. Pentru ca sub pretextul coabitarii sau al ignorarii "mahalagismelor" prezidentiale s-au pozitionat la fel ca in vara trecuta pe pozitii de defensive. 
  Le propun sa accepte referendumul propus de presedinte si sa adauge o a treia intrebare: Mai vreti pe Basescu presedinte ? Daca se repeta cel din 2009 sa se repete si cel din 2012...si atunci sa vedem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu