vineri, 17 mai 2013

PISOIUL PONTA A DEVENIT MOTAN SI ISI MARCHEAZA TERITORIU !!!

  Pe vremea cand era un "biet pisoi", Victor Ponta, stia ca fotoliul de prim-ministru, atat de mult ravnit, depindea de unitatea USL si de buna intelegere dintre cele doua blocuri politice componente.
  Dusmanul comun era la Cotroceni, iar sloganul dreptatii pana la capat strangea in jurul uselistilor, cei care promiteau ca ca-l vor pune in practica, tot mai multi votanti. Relatia personala de prietenie dintre cei doi copresedinti a dezamorsat, departe de privirea publicului, toate conflictele ce ar fi putut sa destabilizeze uniunea. 
  Cand nimeni nu credea ca poate fi posibil, cei doi au reusit sa impuna liste comune atat la alegerile locale cat si la cele parlamentare, trecand peste toate presiunile venite din teritoriu si din orgoliile fiecurui partid. Imaginile cu cei doi aparand, brat la brat, la orice manifestare publica au creat impresia unei oarecare stabilitati de care viata politica dusese lipsa pana atunci.
  Odata ajuns "motan" si recunoscut ca atare prin pactul de coabitare semnat cu cel ce pana atunci ii fusese dusman de moarte, Ponta, a simtit nevoia sa-si marcheze teritoriul si sa arate lumii cine-i "jupan" in USL. Relatia de prietenie a fost aruncata la gunoi, promisiunile din campanie au fost reevaluate iar dusmanul de la Cotroceni i-a devenit aliat. Premierul a imbracat haina slujitorului neconditionat a Inaltei Porti, s-a pus pres la usa palatului Cotroceni, a folosit pe post de hartie igienica cele 7,4 milioana de voturi anti Basescu si sub pretextul responsabilitatilor majore fata de tara, a pus la incercare unitatea USL, propunand in intelegere cu Traian Basescu si fara acordul liberalilor, pe Codruta sefa la DNA.
  A fost primul moment in care "pisoiul" devenit "motan" agreat la Bruxelles si laudat la Cotroceni, a simtit nevoia marcarii teritoriului in interiorul USL. Delimitarea calma si fara urmari esentiale pentru stabilitatea uniunii a lui Crin Antonescu fata de decizia lui Ponta, incheierea cu succes a acestei proceduri ( toti cei sase au fost numiti de presedinte si au fost instalati in functii), cat si proaspatul bilet de reprezentare a tarii in Consiliul European obtinut prin bunavointa presedintelui, il fac pe Ponta sa se simta "Jupan".
  Odata cu saltatul cozii, Ponta pune laba pe grumazul liberalilor consolidandu-si astfel pozitia de lider al USL. El controleaza deja, parghiile esentiale ale statului, coabitarea cu Basescu merge bine, majoritate ar avea si fara liberali, de ce sa nu-i joace-n picioare ? Mai ales ca tot mai multe voci din interiorul PSD, cer candidat propriu la prezidentiale.
  Crin Antonescu este pus la zid. Daca risca ruperea USL, partidul sau va pierde toate functiile ministeriale si din deconcentrate, periclitandu-si astfel pozitia in interiorul partidului cat si candidatura la prezidentiale. Supunerea, are un pret si mai mare in ochii electoratului. Ponta stie toate astea si pluseaza !
  Obisnuit in ultima vreme sa-l laude toata lumea, inclusiv  Traian Basescu, ii ameninta pe liberali cu ruperea USL, daca SRS, care l-a criticat de mai multe ori, nu este dat afara din partid. Daca ultimele declaratii ale lui SRS impotriva lui Ponta ar fi o premiera, as intelege virulenta reactiei. Dar nu e prima si nici cea mai dura critica. Un senator pesedist, pe numele sau Valer Marian il ataca si-l critica mult mai dur, saptamana de saptamana, pe premier.
  Reactia disproportionata fata de declaratiile obisnuite ale lui SRS, cat si amplificarea la cote inimginabile acum cateva luni a unui scandal de departe mult mai nesemnificativ fata de "tocanatura" pe care o suporta Crin Antonescu de la televiziunea lui Sebastian Ghita, deputat PSD si apropiat a lui Ponta, sunt dovezi clare a faptului ca "Motanul" a invatat de la Basescu cum se poate impune prin amenintari, santaj si batut cu pumnul in masa.
  De dragul functiei pe care o ocupa acum, a inghitit fara sa crahneasca toate laturile pe care actualul colaborator, Traian Basescu, i le-a servit, si dintr-o data, pe nepusa masa, o declaratie a lui  SRS, ii provoaca greata. Criza nu e fara precedent, cum spune Ponta. Precedentul l-a creat chiar el, prin actul de coabitare, apoi prin numirea Codrutei la sefia DNA. Daca atunci Crin Antonescu a putut depasi momentul, astazi Ponta vrea sange liberal pe pereti si de pe pozitia celui vazut cu sacii in caruta ameninta cu ruperea USL.
  Faptul ca impune luarea unor decizii in interiorul PNL si conditioneaza colaborarea viitoare de luarea lor, este un alt element care vine sa intareasca dorinta acestuia de a-si supune intregul USL. Ea va continua pana cand ruptura USL se va coace, sau pana cand Antonescu va pune piciorul in prag.
   Eu cred ca a venit vremea ca Antonescu sa transeze lucrurile. Poate spre binele sau. Oricum imi este din ce in ce mai greu sa cred, ca PSD il va sprijini la prezidentiale. In schimb despartirea de PSD si o opozitie inteligenta poate fi o sansa. Este momentul unei decizii radicale, pe care Antonescu, daca are curaj ar trebui sa-l joace. Daca va dovedi ca are principii, ca nu se lasa calcat in picioare si ca se delimiteaza de prostiile pontiste, alegatorii vor veni de partea sa. Ramanand langa Ponta si acceptandu-i acestuia toate toanele de "motan" in calduri, exista riscul compromiterii cu fiecare zi ce trece, iar suportul de la PSD pentru prezidentiale oricum nu va veni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu