marți, 4 decembrie 2012

HUIDUITUL ABEREAZA IAR

   După un 1 Decembrie plin de huiduieli Traian Basescu a ieşit din nou la rampă ca sa-si "repereze" onoarea si sa-si spele obrazul de flegmele slobozite în zi de sărbătoare de cei prezenţi la paradă. Si cum putea s-o facă fără teama de a primi altele? La televizor, din spatele pupitrului cotrocenist, atacand, minţind, sfidand pentru a miia oară prevederile constituţionale si declarand tot felul de aberaţii care reclamă, mai degrabă, un consult psihiatric decat băgare de seama.
    Dacă rezultatul votului de duminica nu i-ar întoarce stomacul pe dos, nu ar ieşi seara de seara la telelevizor sa atace, sa batjocoreasca si sa minta cu neruşinare, în speranta ca va mai strange cateva voturi pentru "portocalii". Si ca sa-l parafrazez, la fiecare apariţie abereaza si face declaraţii anticonstitutionale "asa cum respiră".
    Am fost atent la toate ieşirile la presa a preşedintelui din aceasta campanie electorală. În absolut toate a făcut cel puţin o declaraţie anticonstitutionala si nu cred ca o face din necunoaşterea textului constituţional ci pentru a-si atribui responsabilităţi pe care nu le are si pentru a da importantă funcţiei redobandite ruşinos în vară, în procesul  de desemnare a premierului, după alegeri. Atat i-a mai rămas si joacă aceasta ultima carte călcand în picioare principii si cutume democratice cu aceeaşi uşurinţa cu care da pe gat un pahar de "troscau" cu patru cuburi de gheaţă.
    În opinia sa, votul românilor nu valoreaza nici cat o ceapă degerată. El îi "bossul" si pune pe cine vrea muschii lui prim-ministru. Însetat de ..., dar mai ales de putere ameninţa ca " ...nu-mi voi ceda către niciun partid responsabilitatea desemnării premierului...". Pai ce, eşti ...s-o faci? Tine-o la tine si băgaţi-o-n .... Si "responsabilitatea" si "desemnarea" ca oricum votul te va scoate în afara jocului politic.
     Textul constituţiei dacă este citit cu mintea limpede si nealterată de diverşi aburi cu grade, este foarte clar si nu-i atribuie preşedintelui nicio responsabilitate în jocul desemnării premierului. El vorbeşte despre " o majoritate absolută în parlament" si da dreptul acesteia de a-si propune premierul. Suveranitatea pe care electoratul prin votul sau o cedeaza reprezentantilor sai în parlament nu poate fi cenzurata de nimeni, fie el si presedinte. Tocmai asta inseamna respectarea statului de drept care se bazeaza pe cele trei puteri: legislativa, executiva si judecatoreasca . Nicidecum pe institutiile mult invocare de presedinte: CCR, ANI, CNA, SRI, SIE...etc. Acestea-s institutii slugarnice care il apara doar pe presedinte si regimul acestuia.
    Cocosul din el va mai cotcodaci, probabil seara de seara, pana vineri cand se-ncheie campania electorală nadajduind ca zbaterile sale vor aduce cateva procente taberei "portocalii" ce ARDe la foc domol. După ce " duminica oarba" va trece, cand va fi pus în fata rezultatului votului, nu-si va mai putea permite astfel de iesiri si va-nghiti pe nemestecate tot ce-i va da majoritatea parlamentara. Nu de frica suspendarii. Pentru ca il va obliga liderii europeni, aceia care l-au aparat în vară, sa respecte votul popular.
    Cu damf de Ballantine's in glas presedintele ne spune: "...ca un ministru cu dosar penal, fie el trecut prin parlament..." nu va ajunge sa depuna juramantul, incercand astfel sa induca ideea in mintea alegatorilor groaza ca la butoanele tarii ar putea ajunge potentiali infractori. Foarte bine. Dezideratul este laudabil dar ce facem cu textul constitutiei?!
    " Nasolu' " ar trebui sa se uite in oglinda mai intai si abia dupa aceea sa slobozeasca vorbe pe gura. El insusi a fost ales de mai multe ori desi avea dosare penale mai multe decat oricare alt candidat.
Nu ma numar printre cei care cred ca dupa 9 decembrie va curge lapte si miere. Stiu ca multe din promisiunile din campania electorala vor fi uitate imediat ce vor alegerile vor trece, dar cred ca suntem cu totii datori sa oprim orice interpretare abuziva a vointei noastre.
" De noi depinde - spunea Ioan Gura de Aur - daca diavolul va fi puternic sau neputincios".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu